Wszyscy lubimy naszą tradycyjną polską rosołową pomidorówkę, ale kilka lat temu w mojej kuchni powstał jej nieco inny wariant: marchewkowy. Jest nie mniej gęsty i kremowy niż typowe "kremy pomidorowe", z tą różnicą, że nie wymaga masy uduszonych świeżych pomidorów, co sprawia, że jest sporo tańszy. Poza tym warto zaznaczyć, że moja marchewkowa pomidorówka jest bardziej sycąca i - nieskromnie mówiąc - po prostu oryginalna :)
Składniki:
* 6 sporych marchewek
* 1 pietruszka
* 1/4 selera
* porcja rosołowa/udko/ćwiartka z kurczaka (kto co ma i lubi)
* kartonik przecieru pomidorowego
* słoik koncentratu pomidorowego (190 ml)
* 4 łyżki śmietany 12%
* 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
* 2 łyżki przyprawy uniwersalnej a'la wegeta (ja używam akurat takiej naturalnej bez glutaminianu)
* 3 liście laurowe
* 3 ziela angielskie
* szczypta pieprzu
* 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Dodatkowo:
makaron wedle gustu (u nas obowiązkowo grube wstążki)
zielenina wedle gustu: koperek, pietruszka
1. Porcję rosołową/udko/ćwiartkę umyć i nastawić z obranymi i umytymi marchewkami, pietruszką, selerem i czosnkiem, dodając także przyprawy. Ugotować do miękkości (45-60 min.)
2. Ugotowane warzywa i mięso wyłowić i zostawić do przestygnięcia, a do wywaru dodać przecier i koncentrat pomidorowy i dalej gotować ok. 15-20 minut.
3. Wszystkie przestygnięte warzywa zetrzeć na najdrobniejszej tarce i dodać do zupy.
4. Mięso z porcji rosołowej/udka/ćwiartki oskubać dokładnie, pokroić drobno i także dodać do zupy. Pogotować wszystko jeszcze 1-2 minuty.
5. Do śmietany dolać trochę gorącej zupy (żeby ją ocieplić) i dobrze rozmieszać. Mieszankę śmietanowo-zupną dodać do całości i dobrze wymieszać
a gdzie natka pietruszki?
OdpowiedzUsuń